Școala profesională Finlandeză



In Finlanda ultimilor ani, aproximativ 60% dintre elevii care termina gimnaziul se indreapta catre scoala profesionala care, datorita dotarilor si calitatii programelor oferite, a ajuns sa fie tot mai cautata. De asemenea, conteaza foarte mult si faptul ca un absolvent al scolii profesionale poate, daca doreste, sa urmeze si studii superioare, fara a trebui sa dea diferente sau sa participe la cursuri suplimentare.
De obicei cursurile dureaza 3 ani (dar pot fi absolvite si in 4 ani), insa daca un elev a terminat deja liceul, atunci durata studiilor sale profesionale se reduce cu pana la un an, datorita creditelor transferate de la liceu.
Scoala profesionala este destinata atat tinerilor, cat si adultilor si ofera o larga varietate de specializari, fiecare dintre acestea avand o componenta practica foarte bine dezvoltata. Anul intai cuprinde materii comune obligatorii, iar in anii 2 si 3 se invata disciplinele specifice calificarii alese.
Programul de studii are in total 120 de credite, un credit fiind echivalent cu un efort de studiu mediu de 40 de ore, astfel: 90 de credite pentru discipline specifice calificarii respective si pentru practica in domeniu (practica are cel putin 20 de credite), 20 credite pentru materiile comune de studiu, si 10 credite pentru cursuri optionale.
Materiile comune sunt: limba materna, a doua limba oficiala, o limba straina, matematica, fizica si chimie, studii sociale, de economie si despre viata profesionala (working life studies), educatie fizica si pentru sanatate, arta si cultura.In ceea ce priveste materiile optionale, elevul poate sa aleaga singur si sa urmeze cursuri din propria scoala, sau din alta scoala profesionala sau experienta de munca relevanta.
Dupa terminarea studiilor, elevul trebuie sa realizeze un proiect final, care are cel putin 2 credite . Acesta poate fi o sarcina vocationala, un produs sau altceva , cu scopul de a raspunde nevoilor vietii profesionale, de a oferi sansa de a lua parte la viata profesionala si de a face mai usoara tranzitia catre viata profesionala. Proiectul poate fi facut individual sau in grup. Pe langa acest proiect, elevul sustine si examenele finale.
Elevii scolii profesionale au dreptul la: educatie gratuita, o masa calda pe zi, asigurare de sanatate, ajutor financiar in timpul perioadei de studii si ajutor financiar pentru plata transportului daca distanta este mai mare de 10 km.
Institutul profesional/vocational din orasul Turku (vizitat de profesorii romani) este un centru pentru educatie si practica profesionala cu 4.500 elevi si 600 instructori. Institutul este unul dintre cele mai mari din Finlanda, cu aproximativ 1.500 de noi admisi in fiecare an , apartine de primaria orasului Turku si este condus de Consiliul Vocational pentru Educatie. Functioneaza in 9 locatii diferite.
Dintre specializarile oferite putem aminti: brutarie, patiserie, coafura, cosmetica, croitorie, turism, catering, restaurant, serivici tehnice (instalatii electrice, intretinere aparatura electronica etc), servicii auto (reparatii auto, vopsitorie, inspectii tehnice auto, service auto etc), curatenie (curatenie locuinte, spalare ferestre, curatenie generala).
Vom descrie detaliat in continuare specializarile: chelner, constructor si mecanic auto.
Pentru a deveni chelner, in timpul celor 3 ani de studiu, in afara de materiile comune (20 credite), cele optionale (10 credite) si de practica obligatorie (20 credite), studiile de specialitate sunt urmatoarele : functii de baza in industria ospitalitatii (20 credite), chelner in servicii pentru clienti si vanzari sau chelner pentru servirea mesei si bauturilor (20 credite), specializare pe : servicii a la carte, servicii pentru conferinte, servicii fast-food sau catering (30 credite).
Ca o mentiune care spune totul despre seriozitatea cu care trateaza finlandezii obtinerea unei calificari si despre nivelul ridicat de civilizatie la care au ajuns: unul din cursurile pe care le studiaza elevii care vor sa devina chelneri este si cel de Psihologia consumatorului!!
Salile de studiu sunt luminoase, spatioase, situate la etajul cladirii si avand dotarile tehnice necesare, click aici pentru fotografii. Numarul de elevi este de 300 (la specializarile hotel-restaurant si catering-turism), intre 16 si 18 pe clasa. Scoala coopereaza cu cele peste 20 de hoteluri din regiunea Turku (3.000 de camere si 500 de restaurante si firme de catering).
La parter, pe o suprafata foarte mare, se afla bucataria, o cafenea si restaurantul, unde zilnic vin clienti reali, clienti care sunt serviti de catre elevii practicanti.
Foarte interesant ni s-a parut faptul ca scoala are un angajat care se ocupa cu previziuni pe termen mediu si lung la nivel national referitor la piata muncii, studiaza tendintele si ajuta coonducerea scolii sa stabileasca astfel in mod adecvat oferta de locuri pentru admitere. De exemplu, in perioada 2015-2020 aproape 50% dintre angajatii din catering se vor pensiona, deci va fi nevoie de o crestere a numarului de locuri pentru aceasta specializare.
De asemenea, o atentie deosebita se acorda practicii la locul de munca, dupa ce in primul an elevii fac practica la restaurantul scolii (7 saptamani). Perioada de practica dureaza 5-10 saptamani odata si se realizeaza cu supervizare si cu un contract semnat intre scoala si institutia respectiva.
Profesorii isi viziteaza de 3-4 ori elevii la locul de practica, ii contacteaza cam de 4 ori pe supervizori si primesc feedback de la acestia, totdeauna in prezenta elevului practicant. Evaluarea de la locul de munca este foarte importanta pentru scoala!
De obicei, multi elevi sunt angajati ulterior la locul in care au facut practica, mai intai vara sau seara pentru a-si intregi castigurile, si apoi permanent. Elevii pot opta sa faca practica in strainatate. In acest caz, isi gasesc singuri locul de practica, iar statul le plateste biletul de avion, cazarea si masa ramanand in sarcina practicantului (dar de multe ori acesta sta si ia masa la locul de munca).
In partea a doua a zilei dedicate vizitei la scolile profesionale, am fost condusi la o alta locatie, unde am vazut ce inteleg finlandezii prin specializarea de constructor sau de mecanic/service auto!
Pe scurt, grupa de elevi constructori, nici mai mult nici mai putin, construieste o casa in timpul celor 3 ani de studiu!! Acum, cand i-am vazut noi, tocmai terminasera de turnat fundatia, iar pana la sfarsitul celui de-al treilea an, casa va fi complet terminata (inclusiv instalatiile electrice si celelalte lucrari de interior, care sunt facute in anotimpul rece de catre alti elevi – ucenici la specializarile respective). Si toate acestea facute exclusiv de catre elevi, sub coordonarea unui profesor inginer constructor! Poze sunt disponibile aici.
Casa are un format standard: jos bucatarie, baie, sauna si sufragerie, iar sus dormitoarele. Dupa ce este gata, este vanduta la licitatie unei familii care se muta imediat in ea, iar banii (aproximativ 250.000 euro) revin scolii, care astfel isi asigura si venituri proprii.
Acelasi lucru l-am descoperit si la specializarile de mecanic auto, vopsitorie si service auto: elevi care chiar lucreaza si invata meserie! Am mers aproximativ 3 kilometri, fara exagerare, prin toate halele acelea, dotate cu utilaje moderne si in care copiii reparau/vopseau etc masini aduse acolo de catre locuitorii din imprejurimi, care prefera sa le aduca aici pentru ca au parte de servicii de calitate si la un pret mai mic decat in rest, banii iarasi revenind scolii. Click aici pentru a vedea poze.
Am fi interesati sa ascultam parerile dumneavoastra despre scoala profesionala in Romania , ce calificari ofera, care sunt aspectele pozitive si ce ar mai fi de imbunatatit.
Nota: acesta este cel de-al treilea articol din seria dedicata sistemului de invatamant finlandez. Prima parte poate fi cititaaici, iar a doua parte aici. Maine vom detalia invatamantul special din Finlanda.
sanda.bordei@fundatiadinupatriciu.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu